FOTO: Mili Marušić

Osim što je uznemirujuća, situacija postaje sve zabrinjavajuća i polako shvaćanje koliko je političarima i gradskim institucijama Širokog Brijega doista stalo do njihovih sugrađana!

Dana 10.kolovoza 2019.g na portalu SirokiBrijeg.info imali ste prilike čitati kronologiju dešavanja na izvoru vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” u Knešpolju, i gdje smo iznijeli brojne dokumentacije analize vode s kojom se mještani opskrbljuju, koristeći za piće, osobnu higijenu, navodnjavanje poljoprivrednih proizvoda…..

Gradske vlasti svjesne problema, do dana današnjeg nisu se jasno i javno očitovale po tom pitanju i kazali svojim sugrađanima da li je voda za piće ili nije. Nisu se udostojili doći na lice mjesta među ljude kako bi pokušali pronaći rješenje. Industrijska zona Knešpolje i firme koje se u njoj nalaze, a koja se svo vrijeme provlače kroz svu ovu priču do dana današnjeg nisu prekontrolirane od inspekcije kako bi se utvrdila njihova povezanost sa ovim zagađivanjem…..

Napomenimo samo kako je održan jedan sastanak s gradonačelnikom Širokog Brijega Mirom Kraljevićem u njegovu uredu i koji je obećao kako će se pobrinuti za Osnovnu školu koju u ovoj školskoj godini pohađa 50-ak učenika, tako da se privremeno dostavi cisterna iz koje bi mogli koristiti vodu za higijenu i umivanje, dok će se u škole postavi nekoliko galona vode za piće dok se situacija ne popravi, cisterna i voda za mještane nije spomenuta od gradonačelnika. koji je još kazao kako će uputiti nalog inspekciji grada Širokog Brijega kako bi ispitale navode mještana vezano za industrijsku zonu.

Mlada žena u petom mjesecu trudnoće suočava se sa bakterijom koju je vjerojatno dobila konzumirajući vodu s izvora Crnašnice čija je kuća, kao i većine mještana Knešpolja spojena na tu vodovodnu mrežu što pred našim kamerama pričaju njeni roditelji te iznose još zabrinjavajućih detalja što ćete sami moći poslušati.

Ovo su fotografije iz Osnovne škole u Knešpolju koje prikazuju veliki kanister vode nasred hodnika koji se nalazi na postavljenim betonskim blokovima, a do njega lavor da voda ne teče po pločicama koje mogu biti jako skliske ako se voda po njima polije pa može doći do ozljeda. Možete zamisliti kako i gdje obavljaju nuždu, ruke pere i umivaju se – Nećemo u detalje. Aparati s vodom su tu, kao i učiteljice koje se trude da svakom djetetu pomognu i da svako dijete pripaze da što lakše izdrže ovo čega oni još nisu ni svjesni.

Gradske vlasti nisu u stanju poslati koju cisternu pitke vode za mještane koji su prisiljeni svakodnevno kupovati vodu i pri tome se izlagati velikim troškovima…

Za petak 13. rujna, zakazan je izvanredni sastanak gradskih vlasti, mještana i vlasnika firmi iz industrijske zone kako bi pokušali ovaj problem što prije riješiti jer se radi o ljudskim životima.

Hoće li itko snositi posljedice za šutnju i nemar? Tko koga ovdje štiti i zbog čega? Hoće li se svi mještani Knešpolja dići i pružiti otpor? Doznat ćemo uskoro!

U nastavku vam donosimo video prilog u kojem mještani Knešpolja govore kako se oni osjećaju i što proživljavaju jer oni to najbolje znaju kako im je:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info