FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Petak 13. nad Širokom Brijegom u jutarnjim satima dan je započeo “prekrasnim” crnim dimom koji se nadvio nad gradom.

Naime, oko 8.30 sati došlo je do požara na području koje koristi JKP “Čistoća” za privremeno skladištenje otpada, koje se nalazi kraj magistralne ceste M6.1 Široki Brijeg – Mostar, točnije ispod Obilazne ceste u Širokom Brijegu uz tok rijeke Lištice gdje se nalazi veliko odlagalište glomaznog i opasnog otpada koje je izgorilo u potpunosti.

Prema informacijama kojima raspolažemo s mjesta događaja, radi se o namjerom potpaljivanju gdje je gorilo na sedam različitih lokacija. Iako smo u videu spomenuli kako je ovakav sličan požar izazvan prije godinu dana, malo smo se preračunali s obzirom kako vrijeme brzo ide jer reportažu sa istog mjesta, pa možemo reći i sa istim dešavanjima nastanka požara smo zabilježili 6.travnja 2016. godine, a sve je vjerovatno krenulo zapaljenjem željeznih kontenjera u kojima se nalazio “kućni” otpad, da bi se nakon toga vatra proširila, tj. podmetnuta bila na druge lokacije gdje se nalazio opasni glomazni otpad.

Iako je ulazak na sam “deponij” zatvoren ogradom s obiju strana, ona redovno bivaju uništene i iz dana u dan sve veće količine plastike, automobilskih guma, madraca, raznog građevinskog materijala, kemijskih proizvoda redovito bivaju nataloženi, a da pri tome svo vrijeme nitko ne reagira iako se sam deponij smeća i opasnog otpada nalazi uz samu rijeku Lišticu što je žalosno od svih institucija gradske vlasti, kao i od samih građana koji zloupotrebljavaju nebrigu lokalnih Institucija kojima je to posao da zaštite naš okoliš.

Vatrogasci su brzo reagirali nakon poziva u pomoć od JKP “Čistoća” Široki Brijeg oko 8:30h, prvom turom gašenja pokušali su ublažiti ovaj požar, gdje su ugasili kontenjere koji su gorili, no veću količinu otpada kojeg su sačinjavale isključivo automobilske gume i plastika bezuspješno su gasili, kako bi tek nakon sati i pol ponovno krenuli na gašenje, ali ovaj put su novim vozilom koje su nedavno dobili pristupili gašenju s pjenom i na taj način uspjeli stvaviti požarište pod kontrolu.

PU Široki Brijeg je informirana o ovom događaju, ali radnje da utvrde radi li se doista o podmetanju ostaje na njima da procjene odgovorno i profesionalno, kao i to da mogućeg počinitelja ili više njih, kako kaže Vladimir Šeks “Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati!”.

Tko je zapalio ovo odlagalište, a sigurno se nije zapalilo samo od sebe i sa kojim ciljem ima pravo da uništava prirodu, zdravlje ljudi, sam tok rijeke Lištice koja sve više postaje jedna obična septička jama iz koje ribolovci redovito pecaju i jedu ribu koja se hrani otrovnim otpadom koji pliva u njoj!?

Zašto JKP Čistoća Široki Brijeg privremeno odlaže smeće na tu površinu, zašto Široki Brijeg, koji se naziva gradom nema adekvatna odlagališta izvan prirodnih bogatstava poput vode koja je osnovni sastojak bez koje se ne može živjeti, a mi koji tu besplatnu vodu i dar od prirode imamo, sustavno uništavamo i punimo privatne đžepove onim likovima koji nam našu običnu, prirodnu, izvorsku vodu pune u plastične boce i prodaju za novac.

Jeste li vi normalni, koji vam je kur…, što radite od Širokog Brijega, ta nije to nečija igračka pa da nitko više nakon nas neće nikada živjeti na ovom području, a i da neće, zar sve moramo uništiti?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

PROČITAJTE JOŠ NA OVU TEMU:

VIDEO SRAMOTA ŠIROKOG BRIJEGA: Teče, teče kanalizacija u rijeku Lišticu

VIDEO: SRAMOTA ŠIROKOG BRIJEGA – Loša kopija Venecije “A đe su pare?”

SRAMOTA ŠIROKOG BRIJEGA: Pa “Stručnjaci” gdje vodi ovaj pješački prijelaz?

FOTO: SRAMOTA ŠIROKOG BRIJEGA – Tri godine nisu u stanju “pokrpati”, a počupali sadnice smokve u sat vremena!