Udruga hrvatskih branitelja Lučonoše domovinskog rata iz Kaštela, osnovana 2009.godine s namjerom da se ne zaboravi domovinski rat, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, kao ni svi koji su svoj život dali za Hrvatsku.

Predsjednik Lučonoša Ante Duvnjak jednom je prilikom kazao kako je bilo dosta poteškoća tijekom stvaranja dokumentarnog filma i tko će otpjevavati himnu koju je prije osam godina napisao Ante Nadomir Tadić Šutra, poznati hrvatski književnik i skladatelj, pa čak i “savjeta” da se odustane od cijeloga projekta. Lučonoše nisu odustale, kao što nisu ni njihovi suborci odustavali za vrijeme domovinskog rata braneći svoju domovinu. Tako da je napokon u javnost puštena himna, a uskoro će biti dostupan i dokumentarac u trajanju od 40 minuta.

Iako je bilo dosta hrvatskih pjevača koji su se ponudili da otpjevaju tu himnu, Lučonošama to nije bilo dovoljno jer su tražili nekoga tko će bez bojazni, straha i izbacivanja određenih kadrova i riječi iz srca otpjevti njihovu himnu.

Jedne večeri telefon je zazvonio Ivanu Ćuži, frontmenu hercegovačke glazbene grupe iz Širokog Brijega “Sinovi Hercegovine”, a poziv je dolazio od Predsjednika Lučonoša Ante Duvnjaka koji mu je ponudio da oni pokušaju uglazbiti tu himnu i tako je krenula ta njihova suradnja, a što ćete moći doznati kroz video intervju portala SirokiBrijeg.info, kao i pogledati spot koji je na kraju uglazbljen i koji je postao službena himna Lučonoša.

Himna je snimljena u Damira Paraća koji se potpisuje kao producent, a spot i dokumentarac je snimala ekipa 3K cinema iz Metkovića.

Zašto baš “Sinovi Hercegovine” Toma Ćorić, Hrvoje Grubišić, Marin Barać, Nikola Konta, Mate Rotim i Ivan Ćuže?

Pogledajte i poslušajte u nastavku:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info