FOTO: Mili Marušić

Jako dugo vremena na području Širokog Brijega se nije vidjelo toliko zajedništvo mještana, kao 29.rujna 2019. godine u mjestu Knešpolje.

Naime, kao što već i nagađate, radi se o jednom Izvoru koji je ujedinio stotine mještana, kao što je taj izvor desetljećima ujedinjavao tisuće Širokobriježana i njihovih gostiju svake godine na dan proslava sv. Ivana Krstitelja.

Dosta toga ste već upratili preko portala SirokiBrijeg.info, a ako ste kojim slučajem propustili cjelokupnu kronologiju događaja, sve možete pronaći preko posljednjeg objavljenog članka u kojemu smo iznijeli šokantno otkriće, gdje su pokušali “gradski oci” prevariti svoje sugrađane, tj. osobe koje su im dale povjerenje da se brinu i na najbolji način osiguraju im normalan i zdrav život u svom gradu, ali pohlepa za novcem i zaboravljanje radi čega služe, odvela ih je u pogrešnom smjeru!

Dana 29. rujna 2019. godine u prostorijama Osnovne škole u Knešpolju održan je Zbor građana Mjesne zajednice “Knešpolje”, kojeg su predvodili predsjednik MZ Knešpolje Slave (Toni) Ćavar i dopredsjednik Marko Soldo, predsjednik Eko Udruge Crnašnica Ivo Barbarić i predstavnik udruge Slaven Ćavar.

Po prvi puta nisu se brojala “krvna zrnca”, nije se brojalo tko je u kojoj stranci, nije se štedio riječi i otvorene komunikacije, sloboda demokracija je bila jasno vidljiva kroz svaku sekundu održavanja sastanka. Svi su mogli sudjelovati u raspravi, jer se radilo o njihovim životima, njihovoj budućnosti i interesi pojedinaca su nadvladani realnom životnom situacijom.

Industrijska zona se nije uopće trebala nalaziti na toj lokaciji iznad Knešpolja, a što je najgore, firme koje se tu nalaze nemaju potpune uporabne dozvole koje su zakonski propisane. Sami mještani ne bježe od toga kako i oni snose dio odgovornosti za situaciju u kojoj su se našli, ali je problem puno ozbiljniji na “brdu iznad”!

Izneseni su broji konkretni prijedlozi, ali mogućnost postavljanja i neke vrste ultimatuma kako bi se neke stvari raščistile i postale izvedive i prihvatljive za većinu mještana.

Predsjednik MZ Slaven Ćavar je dao na glasanje Zboru građana: “Jesu li protiv proširenja Poslovne zone Knešpolje i protiv dalje prodaje zemljišta?”.

Zbor je jednoglasno se izjasnio da su protiv daljnje prodaje i proširenja zemljišta dok se ne naprave vodovod i kanalizacija, jer prioritet je zaštiti izvor rijeke Crnašnice.

Mještanin Vjekoslav Draškić, koji je ujedno pomoćnik gradonačelnika Širokog Brijega za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar informirao nazočne kako trenutno ne postoji zakon po kojem MZ može zabraniti daljnju prodaju, a da je plan oko Poslovne zone prošao glasanje ranije. Što je zanimljivo i on sam je glasao za taj uvjet protiv daljnje prodaje i proširenja zemljišta dok se ne naprave vodovod i kanalizacija.

Predsjednik MZ Knešpolje je obavijestio nazočne mještane da je dogovoren početak radova na vodovodu i da će cijena priključka sa satom prema riječima gradonačelnika biti 1500 KM. Također je kazao kako će se inzistirati da se napravi kanalizacija za industrijsku zonu koja bi se spojila na gradsku kanalizacija.

Dopredsjednik MZ Knešpolje Marko Soldo kazao je kako će vodovod prema obećanju Gradonačelnika mještane koštati 1500 KM, u tu cijenu je uključen asfalt, priključak i sat, što znači sve do šahta.

Pojedini mještani su imali upite oko nepostojanja bazena u selu za vodu i kako će imati vodu u slučaju prestanka napajanja električne energije.

Tijekom sastanka bilo je zahtjeva mještana da se vodovod istovremeno gradi svima, a ne parcijalno zbog bojazni da neće biti završen u cijeloj MZ. Pojedini mještani su inzistirali da se traži projekt kanalizacije prije vodovoda.

Zaključak što se tiče vodovoda je da se napravi anketa o tome tko je za vodovod po ovim uvjetima od mještana, a nakon toga napraviti prezentaciju projekta od strane gradskih službi da upoznaju mještane s cijelom projektom.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info