U nedjelju u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag. Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata ujutro računa kao 2 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine.

Podsjetimo kako je Europska komisija 12. rujna ove godine donijela je odluku o ukidanju polugodišnjeg ukidanja pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a svim zemljama članicama, prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Kao najčešći razlog za pomicanje sata navodila se želja za većom efikasnošću radne populacije, no pokazalo se da promjena izaziva i brojne probleme.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od lipnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki. “Moramo poštivati želje ljudi”, kazao je Juncker.

Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno bit će 31.ožujka 2019. godine. Zemlje članice koje će izabrati zimsko računanje vremena još će jednom, zadnje nedjelje u listopadu 2019., pomicati kazaljke.

SirokiBrijeg.info