FOTO: Krešo Vujević

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u utorak je nakon cjelodnevne rasprave usvojio Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i pravima njihovih obitelji sa uloženim amandmanima.

Ključni zahtjevi branitelja odnosili su se na isplatu braniteljskog dodatka, objavu registra branitelja te reguliranje financiranja braniteljskih udruženja. Svi zahtjevi, osim financiranja braniteljskih udruženja su prihvaćeni te slijedi daljnja procedura i upućivanje Zakona u Dom naroda.

Sjednici je nazočilo 58 zastupnika i svi su podržali zakon. Treba istknuti da su zastupnici SDA podržali amandmane SDP-a iako su naveli da će njihovi amandmani ugroziti provođenje zakona.

Stoga je SDA predložila da se do kraja ovog mjeseca zakaže vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim bi se trebalo definiralo i financiranje svih segmenata danas uvojenog zakona.

Suštinske amandmane na kojima su inzistirali branitelji uputio je SDP-ov Zukan Helez, ali su usvojeni i amandmani SDA poput onog da maksimalan iznos braniteljskog dodatka bude kao iznos minimalne mirovine.

“Ključni zahtjevi su ispoštovani, a to je braniteljskii dodatak i objavljivanje registra branitelja. Revizija financiranja udruženja nisu prošla, jer to nije odgovaralo SDA, ali to ćemo naknadno rješavati. To će biti gotovo do kraja mandata. Ja sam predložio amandmanom da se financiranje braniteljskih udruženja smanji sa 20 milijuna ana dva milijuna, ali nije prošlo”, kazao je Helez, što su branitelji s oduševljenjem prihvatili.

Također je usvojen i amandman da se registar branitelja mora objaviti u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Treba istaknuti da današnjoj sjednici nisu nazočili zastupnici HDZ-a BiH.

Nakon što im je priopćeno da je većina njihovih zahtjeva ispoštovana, branitelji su se razišli ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Klix.ba