U organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH ovoga je petka, 4. svibnja Gimnazija fra Grge Martića Posušje bila domaćin županijskom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Dani hrvatskog jezika“.

Na natjecanju su, kao i ranijih godina, sudjelovali učenici, pobjednici natjecanja u svojim školama u konkurenciji pisanih radova i recitacija. Pisali su o ponuđenim temama, po tri za osnovne i srednje škole, dok su recitacije birali sami. U konkurenciji srednjih škola pobjedničku recitaciju Ujevićeve pjesme“ Samo je san stvarnost“ izvela je učenica SSŠ Antuna Branka Šimića Antonija Kvesić, koja je time svojoj školi i gradu osigurala domaćinstvo natjecanja iduće godine. Kad je riječ o pisanim radovima najboljim je proglašen rad Ante Erića iz iste škole o temi „Onaj koji vidi nepravdu i šuti,taj bijedno i sramotno bježi“. U konkurenciji osnovnih škola prvo mjesto pripalo je Petri Slišković iz 1. OŠ Široki Brijeg za recitaciju pjesme „ Vukovar“ Mislava Kontića. U konkurenciji pisanih radova najboljim je radom ocijenjen sastav Ivana Lasića iz 2. OŠ Široki Brijeg napisan o temi „Razumije li me obitelj“. Nije bilo lako odabrati najbolje, jer su doista svi bili jako dobro pripremljeni. O pobjedniku su odlučivale nijanse, što je potvrdio profesor Marko Tokić ispred stručnog Povjerenstva, koji je zajedno s profesorima Jerkom Ivankovićem i Jozom Marićem, te glumcem Robertom Peharom činio ocjenjivačku četvorku. Zahtjevnu ulogu voditeljica programa, koji je trajao dva i pol sata, vješto su odigrale gimnazijalke Andrea Oreč i Ana Širić, a osim u recitacijama i sastavima, posjetitelji su mogli uživati u pjesmama školskog zbora.

Manifestaciju je otvorio Mario Mikulić, pomoćnik ministrice obrazovanja ŽZH, koji je zahvalivši Gimnaziji na domaćinstvu u svom obraćanju istaknuo: “ Današnja manifestacija Dani hrvatskog jezika izvodi se u spomen Deklaracije o položaju i značenju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine. To znači da se hrvatski narod kroz svoju 14-stoljetnu povijest na ovim prostorima stalno morao boriti za svoj identitet“ . Istaknuvši kako je jezik bitan dio našeg identiteta kazao je kako je nama svima obveza da pričamo, pripovjedamo, njegujemo naš jezik.

U natjecateljskom dijelu programa nastupili su učenici svih 14 osnovnih i 7 srednjih škola s područja Zapadnohercegovačke Županije. Program je započeo doista dirljivom recitacijom pjesme „Zlatna grana“ autora Nikole Milićevića, koju su izveli učenici OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ljubuški Viktor Herceg i Klara Herceg. Do bine su ih dopratile asistentice, a dalje su suvereno izrecitirali pjesmu zasluživši gromoglasni pljesak, a i nagradu.

Evo i svih rezultata:

Pisani radovi:

Osnovne škole

1.Ivan Lasić – 2. OŠ Široki Brijeg

2.Ivana Tokić – OŠ Ante Brune Bušića Rakitno

3.Jerko Bušić – OŠ fra Stipana Vrljića Sovići

Srednje škole:

1.Ante Erić – Srednja strukovna škola Antuna Branka Šimića Grude

2.Mate Herceg – Gimnazija Ljubuški

3.Matea Malenica – Gimnazija Posušje

Recitacije:

Osnovne škole:

1.Petra Slišković – 1. OŠ Široki Brijeg

2.Viktor Herceg i Klara Herceg – OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ljubuški

3.Antonela Bešlić – OŠ Ivana Mažuranića Posušje

Srednje škole:

1.Antonija Kvesić – Srednja strukovna škola Antuna Branka Šimića Grude

2.Illija Soldo – Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg

3.Ante Majić i Ivan Prskalo – Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški

RadioPosusje.ba