U srijedu je u Domu za djecu ometenu u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju “Marija – naša nada” u Širokom Brijegu održan prigodni program povodom otvaranja odjela za djecu s poremećajem iz autističnoga spektra.

Program je glazbenim brojem otvorila Glazbena škola Široki Brijeg, nakon koje se nazočnima obratio Slobodan Karačić, ravnatelj Doma “Marija – naša nada”, koji je ukratko izložio povijest ove ustanove i značaj otvaranja novoga odjela.

Karačić je istaknuo da je projektnu ideju o adaptaciji neiskorištenoga prostora za proširenje usluga Doma prepozna i podržao Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH kroz odobrenje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 404.000,00 kuna. Veleposlanstvo NR Kine, posredstvom Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, donirala je financijska sredstva za nabavu dijela namještaja u iznosu od 6.533,28 KM, a drugi dio donirao je fra Željko Barbarić prodajom svoje knjige “Pretežno vedro” u iznosu od 6.160,00 KM.

Potom se nazočnima obratila Antonija Nina Škoro, tajnica kabineta državnog tajnika i predstavnica Središnjega ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ističući vrijednost ovoga projekta, koji je prepoznat i u Hrvatskoj.

Don Vincenzo Barbante, predsjednik Fondacije don Carlo Gnocchi, istaknuo je da će i u budućnosti podržavati humanitarni rad ovoga Doma, a nakon njegovih riječi uslijedila je pjesma štićenika Doma “Marija – naša nada” u suradnji s Glazbenom školom Široki Brijeg.

Marija Čolak potom je u kratkoj prezentaciji predstavila povijest i razvoj Doma te su uručeni pokloni predstavnicima Središnjega ureda za Hrvate izvan RH i predsjedniku Fondacije don Carlo Gnocchi te je svečano otvoren novi odjel za djecu s poremećajem iz autističnoga spektra.

Otvaranju odjela nazočila je i Croatiana Orešković, voditeljica službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskoga iseljeništva.

Odjel su službeno presijecanjem vrpce otvorili Don Vincenzo Barbante, predsjednik Fondacije don Carlo Gnocchi i Antonija Nina Škoro, predstavnica Središnjega ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Grad Široki Brijeg