ŠIROKI BRIJEG – Najnovija analiza vode s izvora rijeke Lištice pokazala je da je voda ne samo ispravna za piće, nego i iznimno visoke kvalitete, doznaje Radio Široki Brijeg u JP „Vodovod i kanalizacija“.

Ispitivanje koje je radio Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar iz Zagreba na temelju uzorka s izvorišta u Borku od 21. lipnja 2018. pokazalo je da je „voda analiziranog uzorka s obzirom na dobivene rezultate sukladna uvjetima koji su propisani Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe“.

 

Podsjećamo, u ožujku ove godine mediji su plasirali vijest, pozivajući se na navodnu neformalnu skupinu građana, da je na izvoru rijeke Lištice u Borku količina aluminija čak dva i pol puta viša od dopuštene, odnosno da iznosi više od 500 mikrograma aluminija po litru. Iz JP Vodovod i kanalizacija i tada su demantirali takve informacije i istaknuli kako je voda ispravna za piće, a najnoviji nalaz uglednog zagrebačkog Zavoda potvrdio je da Širokobriježani zaista nemaju nikakva razloga za brigu kada je u pitanju voda za piće. Naime, najnovija analiza urađena u Zagrebu pokazala je prisutnost samo 5 mikrograma aluminija po litru, što je točno 40 puta manje od dopuštene vrijednosti.

Slično je i s ostalim metalima – željeza ima također 40 puta manje od dopuštene vrijednosti, kadmija 25 puta, olova je pet puta manje, arsena 20 puta i žive 10 puta manje od dopuštenih vrijednosti.

Klikni i pročitaj ISPITNI IZVJEŠTAJ