Na jučerašnjem ročištu, Vijeće suda je obaviješteno da su tuženi Miro i Ante Kvesić sklopili nagodbu s Tužiteljstvom, a prethodno je to isto uradio i Denis Ćutuk

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Zlatku Marijanoviću i ostalim optuženim zbog kaznenih djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom nedozvoljenog prometa akciznim proizvodima.

Prije početka ročišta, Vijeće suda je obaviješteno da su optuženi Miro i Ante Kvesić sklopili nagodbu s Tužiteljstvom pa je Vijeće Suda BiH odvojilo postupak u odnosu na njih. U narednom periodu bit će zakazano ročište na kojem će se raspravljati o postignutoj nagodbi što Vijeće suda BiH na kraju može prihvatiti ili odbiti, a ujedno je to treća nagodba od početka kaznenog postupka. Prethodno je istu potpisao optuženi Denis Ćutuk.

Obranu optuženih zastupaju odvjetnici Igor Markotić, Nada Dalipagić, Davor Šilić, Irena Pehar i Muhidin Kapo.

Jučerašnje ročište nastavljeno je saslušanjem svjedoka Tužiteljstva. Između ostalih, saslušan je pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dževad Šećerbajtarević koji je sudjelovao u istražnim radnjama protiv optuženih osoba. Naredno ročište zakazano je za 15. svibnja ove godine.

Krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Zlatka Marijanovića, Stanka Čolaka, Mire Kvesića, Gorana Marijanovića, Ljubice Čolak, Igora Šaravanje, Denisa Ćutuka, Zdenka Tomića, Marinka Čolaka i Ante Kvesića zbog kaznenog djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Naime u vremenskom periodu od 12. listopada.2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016 godine u akciji kodnog imena ‘Lištica’ koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla, te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje. Za to nisu plaćali akcize, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

Dnevni list