S obzirom da je na službenoj web stranici Županijskog tužiteljstva ŽZH objavljeno da je potvrđena optužnica protiv Rade Baraća iz Širokog Brijega i gospodarskog društva „N ROYAL “ d.o.o. Široki Brijeg još 7.6.2016. godine, a kako je ukinuta presuda Općinskog suda u Širokom Brijegu, smatram korektnim dati slijedeću izjavu:

Županijski sud u Širokom Brijegu ukinuo je presudu protiv Rade Baraća i „N Royal“ d.o.o. Široki Brijeg, govori za portal SirokiBrijeg.info Josip Aničić, Viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Županijskog tužiteljstva ŽZH, te napominje kako je Općinski sud u Širokom Brijegu oglasio ih je krivim i izrekao im uvjetne osude, te ih obvezao na uplatu javnih prihoda oštećenima. Žalbe optuženika su uvažene i bit će održano ponovno suđenje.

Naime, Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu optužilo je 60-godišnjeg Radu Baraća i pravnu osobu „N Royal“ d.o.o. Široki Brijeg.

Rade Barać se tereti da je u vremenskom periodu od ožujka 2008. godine do kraja 2013. godine postupao protivno odredbama Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima i drugim zakonima.

Kao ovlaštena i odgovorna osoba za zastupanje „N Royal“ Široki Brijeg, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za tu pravnu osobu nije obračunao niti uplatio novčana sredstva na ime javnih prihoda.

Riječ je o ukupnom iznosu od 97.061,28 KM, za koji iznos je oštetio Federalne zavode, i to: MIO/PIO, zavod za zdravstvo, zavod za zapošljavanje, Županijski zavod za zdravstvo i zavod za zapošljavanje, te Županijski proračun ŽZH.

Iako je bio u mogućnosti uplatiti sve obveze, to nije učinio već je pribavio korist za pravnu osobu „N Royal“ ukupnom iznosu od 97.061,28 KM, koja je tim novcem protupravno raspolagala. Vršena su plaćanja obveza prema dobavljačima i podizanje gotovine za potrebe blagajne, a sve u svrhu stjecanja financijske dobiti.

SirokiBrijeg.info