Demobilizirani branitelji koji su danas prosvjedovali ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu razišli su se večeras oko 21.00 sat zadovoljni onim što su im njihovi predstavnici priopćili kao zaključke tematske sjednice Zastupničkog doma o stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Prvim od tih zaključaka vlasti su obavezane da najkasnije u roku od 30 dana upute u hitnu parlementarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, u koji će biti ugrađeno i pitanje javne objave braniteljskog registra te pitanje braniteljskog dodatka.

Drugim zaključkom Zastupnički dom se obavezao da će najkasnije za 30 dana razmotriti nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da u tom tekstu bude ugrađeno i pitanje broja i financiranja braniteljskih udruga.

Prosvjed branitelja trajao je od početka današnje sjednice. Stalno su demonstranti isticali da ne odustaju od tri zahtjeva koja su postavili vlastima i prije.

Zahtijevaju uvođenje braniteljskog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od aktualnih zakona iz braniteljske legislative, javnu objavu registra branitelja jer smatraju da među sadašnjim korisnicima braniteljskih prava ima i nelegalnih te prestanak financiranja svih udruženja branitelja u FBiH budući da od rata naovamo postoji mnoštvo tih asocijacija.

Za vrijeme prosvjeda, u zgradi Parlamenta i ispred nje bilo je pojačano prisustvo policije opremljene s pancirkama i kacigama zbog mogućih nereda. Prostor između demonstranata i glavnog ulaza u zgradu dijelila je zaštitna ograda.

SirokiBrijeg.info