Ne postoji prosta matematička formula na koji način informirati javnost o kompleksnim predmetima u tužiteljstvima. Pa ipak, ono što je bitno jeste intenziviranje rada na takvom predmetu, s ciljem donošenja tužiteljske odluke u što kraćem roku, zaključak je sa seminara za glavne tužitelje i glasnogovornike/službenike za odnose s javnosti tužiteljstva u Bosni i Hercegovini (BiH) koji se održao 12 i 13. travnja 2018. godine na Jahorini.

„Jedan od načina da javnost dobije točnu i pravovremenu informaciju, koja neće naškoditi istrazi, a koja će spriječiti curenje informacija jeste proaktivno djelovanje tužiteljstva. To znači da, uvijek kada je to moguće, tužiteljstvo priopćava zvanične informacije“, rekla je glasnogovornica KT Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Na ovom seminaru razgovaralo se i o važnosti jačanja interne komunikacije u tužiteljstvima.

„Komunikacija unutar pravosudne institucije preduvjet je dobre eksterne komunikacije i od nje direktno zavisi kako će nas vidjeti i kakvo mišljenje će kreirati naša eksterna javnost“, zaključila je rukovoditeljica odnosa s javnošću Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci Maja Đaković-Vidović.

U okviru seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom „Gdje prestaje privatnost, a počinje javni interes?“ čiji uvodničari su bili predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Nedžmija Kukričar i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić.

Zaključeno je kako je neophodno cijeniti interes javnosti u svakom pojedinačnom predmetu, te da je neophodna kontinuirana edukacija novinara o kaznenim postupcima.

Ovaj seminar organizirao je USAID Projekat pravosuđa u BiH.

SirokiBrijeg.info