U Mostaru je tijekom utorka održana Izvanredna sjednica Skupštine Sindikata Aluminija d.d. Mostar i tom prilikom jednoglasno je donesena Odluka da se 05.06. (utorak) stupi u jednosatni štrajk upozorenja.

Štrajk će otpočeti u 10 sati toga dana u krugu tvornice, a razlozi stupanja u štrajk su sljedeći:

Višemjesečna dugovanja za doprinose;

Razdvajanje kredita od plaće;

Neisplaćivanje jubilarnih nagrada radnicima;

Nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o plaćama;

Loši i nesigurni uvjeti rada u proizvodnom sektoru;

Zapošljavanje novih radno-sposobnih djelatnika na radna mjesta na koja se mogu zbrinuti invalidi rada;

Nezapošljavanje potrebnoga broja djelatnika u proizvodnom sektoru.

Ekipa portala Dnevno.ba prošlih je dana došla do određenih informacija vezanih za sve lošije poslovanje mostarskog gospodarskog giganta, pa su i potezi Sindikata na neki način logičan slijed zbivanja, a možda je sve ovo ponajprije kulminacija loše poslovne politike i poteza što ih vuče direktor Mario Gadžić, jer je napravio određene ugovore koji su katastrofalni po tvrtku, a da se i ne govori o zapošljavanju po rodbinskoj liniji, te drugim određenim linijama, a sve to bez ikakve natječajne procedure i što je najpogubnije riječ je više-manje o zapošljavanju uredskih djelatnika, dok se ne zapošljava osoblje koje je stvarno potrebno poduzeću, dakle u proizvodnom sektoru, što je i Sindikat zaključio na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Povrh svega, direktor Mario Gadžić, zadnjih dana na sve učestalije prozivke o načinu zapošljavanja podobnih uglavnom, navodno, odgovara: “Šta vas briga, iza mene stoji Miljana!”

Miljana je inače Miljana Glamuzina, tajnica predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, svakako jako utjecajna osoba unutar stranke, osoba od najvećeg Čovićevog povjerenja, pa pomalo čudi ako ona stvarno stoji iza Marija Gadžića, a što se zadnjih dana uvelike priča po uglednim mostarskim restoranima – okupljalištima uglednih HDZ-ovaca, jer isto tako iz Čovićevih redova nastoji se plasirati informacija kako Gadžić nije njihov čovjek, te kako u stranci ne podržavaju njegove poslovne poteze koji su toliko štetni po firmu! No, bilo kako bilo, kulminacija nezadovoljstva radnika svakim danom sve više buja, sljedeći korak je najavljeni štrajk upozorenja, a nakon toga, po svemu sudeći, dolaze i neki novi koraci…

Dnevno.ba