U Grudama je dana 14.04.2018 godine u kino sali s početkom u 19,30 sati održan Sabor razvojačenih Branitelja HVO-a.

Za dnevni red su bile predviđene slijedeće točke:

1.Izvješće o radu URB HVO-a ŽZH, te udruga u Gradu Širokom Brijegu,Grudama i Posušju u proteklom periodu,

2.Plan odlaska razvojačenih Branitelja HVO-a u Sarajevo pred Parlament FBiH 18.04.2018 godine,

3.Razno i pitanja članova na koja će odgovarati predstavnici URB.

Dnevni red je pročitao Zvonko Braćić, Predsjednik URB HVO-a iz Gruda. Nakon čitanja dnevnog reda održana je minuta šutnje za sve Branitelje poginule u Domovinskom ratu kao i za sve one Branitelje koji su nas s ovog svijeta napustili do danas.

Zvonko Braćić je prisutne goste izvijestio aktivnostima URB HVO-a Grude gdje je rekao kako je u Ministarstvu pravosuđa i uprave ŽZH u Širokom Brijegu pokrenuta inicijativa za promjenu naziva UZB Podružnica Grude u novi naziv URB HVO-a Grude i ta promjena je na samom kraju. Predstavnici URB HVO-a Grude su sudjelovali na sastanku razvojačenih Branitelja iz cijele FBiH održanom istog dana u Kupresu. Isto tako je rekao kako on kao Predsjednik nikada neće donositi svoje odluke svojevoljno niti će tolerirati samovoljne istupe i predstavljanje nekih pojedinaca u drugim “taborima“ Branitelja jer to nije volja članova URB HVO-a Grude i svi takvi moraju znati kako se moraju odrediti kamo pripadaju.

Potom je dao riječ Vladi Marušiću Predsjedniku URB HVO-a ŽZH koji je nazočne u kratkim crtama izvijestio o sastanku u Kupresu istog dana i pozvao ih sve da 18.04.2018 godine odu u Sarajevu kako bi dali podršku svojim legalno i legitimnim predstavnicima na zasjedanju zastupničkog doma Parlamenta FBiH tog dana, a gdje će se raspravljati o pravima Branitelja sadržanim u Rezoluciji Branitelja. Pozvao je na jedinstvo Branitelja i neka se ne stide grba, amblema HVO-a i šahovnice pod kojim su ratovali. Isto tako je rekao kako URB prepoznaje Zakon o razvojačenim Braniteljima u FBiH, prepoznaju ih općine, Gradovi, Županije a i FBiH, a ima sve uvjete postati i udruga od posebnog društvenog značaja u FBiH Poradi otklanja nejasnoća u svezi zastupanja i predstavljanja URB HVP-a iz Gruda te u svezi odluke o promjeni naziva UZB Podružnica Grude u novi naziv zatraženo je glasovanje o povjerenju legalno i legitimno izabranim predstavnicima udruge iz Gruda te o odluci o promjeni naziva udruge prisutni članovi URB HVO-a iz Gruda su bili jednoglasno za izabrano rukovodstvo udruge i za promjenu naziva udruge.

Riječ je zatražio i dobio i Vjekoslav Dragoja Predsjednik URB HVO-a Posušje koji je pojasnio razloge za promjenu naziva udruge kao i još neke razloge za otklanjanje nejasnoća oko promjene naziva iz postojećih udruga u nove nazive. Rekao je naime kako su se razvojačeni Branitelji do sada služili nadimkom a sada su dobili svoj puni naziv i to je jedino legitimno i ispravno. Isto tako rekao je kako je stav njegovih članova i njega osobno kako se odista primakao dana D u rješavanju prava razvojačenih Branitelja jer ove vladajuće garniture nemanju namjeru činiti ništa dobro prema tim Braniteljima te ih treba konačno pritisnuti kako bi se prava Branitelja jednom zauvijek riješila.

U drugoj točki dnevnog reda se raspravljalo u svezi odlaska razvojačenih Branitelja HVO-a pred Parlament FBiH na dn sjednice Zastupničkog doma 18.04.2018 godine kako bi se dala podrška njihovim legalno i legitimno izabranim predstavnicima za ulazak u Parlament i učestvovanje u raspravi. Rečeno im je kako su u Kupresu netom prije sastanka u Grudama doneseni zaključci kojim se traži od razvojačenih Branitelja odlazak u Sarajevo i davanje podrške njihovim predstavnicima u Parlamentu. Odlazak u Sarajevo su najavili mnogi razvojačeni Branitelji dok su neki obećali dati punu podršku njihovim kolegama koji će ići u Sarajevo ali oni zbog objektivnih poteškoća to nisu u mogućnosti.

Riječ je dobio i Borislav Brzica tajnik URB HVO-a ŽZH koji je pozvao razvojačene Branitelje da se odazovu na odlazak u Sarajevo jer smo svi ljudi s obvezama, svi imamo svoje probleme i poteškoće ali kako nam nitko ništa neće donijeti u kuću već se moramo samo pobrinuti za kreiranje svoje sudbine, jer je opće poznata stvar kako vladajuće bešćutne političke elite do ne žele. Pozvao je Branitelje da se probude i trznu jer je došlo konačno vrijeme da se istini pogleda u oči. “Ovo je ozbiljna situacija koja od nas traži ozbiljnost i zato hajdemo svi u Sarajevo“, rekao je na kraju.

Ante Leko dopredsjednik URB HVO-a ŽZH je u kratkim crtama rekao kako se samo od sebe neće ništa dogoditi jer moramo biti svi učesnici događaja koji su pred nama.

Vinko Banožić Predsjednik URB HVO-a Grada Širokog Brijega je u svom emotivnom govoru pozvao Branitelje da ne budu više licemjeri i da se priključe zajedničkom projektu koji se ne može graditi bez učešća svakog Branitelja na bilo koji način na koji on može učestvovati.

Na kraju sastanka su pozvani svi razvojačeni Branitelji HVO-a u ŽZH da se najkasnije do utorka jave rukovodstvima udruga razvojačenih Branitelja kako bi se potvrdio odlazak u Sarajevo.

Poštovani razvojačeni Branitelji HVO-a bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH!

Pozivamo Vas sve do jednoga koji ste u mogućnosti odazvati se našem pozivu za odlazak pred Parlament FBiH na dan 18.04.2018 godine jer se tog dana upravo tu počinje rješavati naša i Vaša sudbina. Raspravljati će se o našoj sudbini a u raspravi će učestvovati vaši legalno i legitimno izabrani predstavnici koji će braniti naše zahtjeve sadržane u Rezoluciji Branitelja:

-Pravo na braniteljski dodatak,

-Izrada javnog jedinstvenog registra Branitelja uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora i javna objava korisnika iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite,

-Donošenje zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja i prestanak financiranja svih udruga iz rata do konačnog usvajanja navedenog zakona po mjeri razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Ukoliko vi niste zainteresirani za dobivanje vaših teško stečenih prava Branitelja iz Domovinskog rata sami ćete biti krivi za to a ne netko tko za vas pet godina lije znoj, krv i suze a vi niste mrdnuli malim prstom.

Stoga se odazovite na odlazak u Sarajevo kako biste mogli nastaviti živjeti čestitim i časnim životom i kako bi ste svojoj djeci mogli pogledati u oči.

Zajedno do pobjede Branitelji i Bog vas blagoslovio!

URB HVO-a ŽZH u koordinaciji s URB HVO-a Gruda, Širokog Brijega i Posušja