Budi li se u Širokom Brijegu uspavani hercegovački nogometni div? I je li za novi uspon kluba s Pecare najzaslužnije – hrvatsko pravosuđe? Naime, sve ukazuje kako je NK Široki Brijeg novi, ambiciozni nogometni projekt donedavnoga Dinamovoga predsjednika, danas odbjegloga savjetnika Zdravka Mamića, koji je životno utočište pronašao u Hercegovini.

– Širokom Brijegu doveo sam trenera, Gocu Sedloskog, pa kad sam već stao iza njega, od mene se očekuje da i nastavim pomagati klubu – kazao je nedavno u neformalnom razgovoru Mamić za Večernji list HR.

I doista, obrisi njegova utjecaja u Širokom već su vidljivi. Širokobriježani su trenutačno na 4. mjestu u Premijer ligi BiH, zaostajući devet bodova za prvoplasiranim Sarajevom.

Prošlu sezonu Široki je završio kao četvrti. Posljednji put prvak je bio još davne 2006., a posljednji trofej u Kupu BiH osvojen je 2017. godine.

– Ponudu Širokog Brijega rado sam prihvatio – kazao je Goce Sedloski, 44-godišnji trener, Dinamova legenda sa 191 nastupom za plave, i nastavio:

– Znate kako je to sa Zdravkom; kad vas on nazove, ne možete ga odbiti. A meni nije teško raditi, profesionalac sam, činio mi se zanimljivim projekt u Širokom Brijegu i za sada sve ide po očekivanjima. Nedostaje li mi što? Naravno, obitelj; supruga Danijela, te djeca Tea, Andrea i sin Blagojče, koji žive u Skoplju.

FOTO: Mili Marušić

Sedloski je Širokobriježane vodio u šest utakmica. Među ostalim, remizirao je s prvakom Zrinjskim u Mostaru (0:0), poražen je od Sarajeva na Koševu (0:1), a na putu do četvrtfinala Kupa eliminirao je Željezničar na Pecari (2:0) i Slobodu u Tuzli na jedanaesterce.

– Nisam nikada pratio Premier ligu BiH pa mi je bila nepoznanica snaga i moje momčadi, i suparnika. Ugodno sam iznenađen kvalitetom nogometa, jer u toj ligi svatko svakoga može pobijediti. Ni na jedno gostovanje ne možeš otići opušten– nastavlja Sedloski.

Što vam je Mamić rekao kada vam je ponudio posao u Širokom Brijegu? Do tada ste radili u letonskoj Rigi.

– Ništa posebno mi nije rekao; kod njega to ide ovako – dođi raditi, imam za tebe pravi klub! I doista je tako; ozračje je pozitivno, ljudi su me odlično prihvatili, od predsjednika do oružara, navijači su sjajni, privrženi klubu. No, tek sam na početku. Kako nisam napravio ljetne pripreme sa Širokim, i kako nisam sudjelovao u dovođenju igrača, tek od proljetnog dijela sezone očekujem prave stvari. Moramo na zimu dovesti najmanje dvojicu-trojicu igrača kako bismo se uključili u borbu za vrh – ističe Sedloski.

Može li Široki postati prvak BiH nakon 12 godina? Traži li se to od vas?

– Ne osjećam pritisak. Radim po svome, momčad me dobro prihvatila i polako napredujemo. Ne bih želio pompozno najavljivati trofeje, nije to moj stil. Sarajevo je pobjeglo na devet bodova prednosti, ali ne izgleda mi to nedostižno, iako se ne opterećujem da ih pod svaku cijenu moram dostići. Duga je sezona, puna zamki, a mi ćemo se sigurno pojačati. Idemo korak po korak – naglašava Goce.

Koliko vam znači Mamićevo prisustvo?

– A što da vam kažem; pa Zdravka Mamića doživljavam kao drugoga oca! Znate da smo oduvijek imali odličan odnos, a sve dogovore i dan danas rješavamo za pet minuta. Zdravko me volio kao igrača, jer je znao da se nikada nisam štedio za Dinamo, da sam uvijek davao cijeloga sebe, a i on je takav. Zdravko dolazi na naše utakmice u Širokom, čujemo se često, zbog zgusnutoga rasporeda utakmica ne stignemo se baš vidjeti. Ali, njegovo prisustvo i te kako mi puno znači – ističe Sedloski.

Kakav ste kao trener? Rođeni ste na Balkanu, a igrali ste u Hrvatskoj, Engleskoj, Japanu, Austriji… Mogu li igrači pratiti vaše zahtjve?

– Ja sam uvijek isti, kakav sam bio i igrač. Tražim požrtvovnost, ratnički pristup, agresivnost, pa ako ostaviš srce na terenu, onda će te i Bog nagraditi. Za sada nemam problema s igračima, dapače, lakoćom smo našli zajednički jezik.

Legenda ste Dinama, zanima li vas pozicija trenera plavih jednoga dana?

U Dinamu je uživao

– No comment. Imam svoj posao i njemu sam posvećen. A Dinamu sam dao najbolje godine karijere, proveo tamo pet sezona, naosvajao se trofeja, vodili su me Ardiles, Zajec, Vlak, Braović, Lončarević, Jurčević, Ćiro legenda… Ponosan sam na sve što sam u Maksimiru ostvario, ali i na to što sam igrao i u drugom najvećem hrvatskom klubu Hajduku – zaključio je Goce Sedloski, koji je kao trener osvojio dva naslova prvaka s Vardarom, te još jedan kao sportski direktor.

U Dinamo je bio prvi stranac kapetan u samostalnoj Hrvatskoj, a za Makedoniju je skupio točno sto nastupa.

U Širokom Brijegu nalazi se na novom trenerskom početku. Napunjen samopouzdanjem, motivom i entuzijazmom, uz neophodnu injekciju Mamićeve pozitivne energije, pokušat će vratiti Širokom vratiti barem djelić stare slave.

OTKRIVAMO: Sviđalo se nekima ili ne, Zdravko Mamić od 2019. preuzima NK Široki Brijeg!

Tomislav Dasović / Vecernji.hr