Migrantska tura preko Hercegovine je sve veća, iako se o tome u puno ne priča kako građanima ne bi se strah tjerao od nepoznatoga teško je preskočiti činjenično stanje i skretati pozornost kako tim osboama koje u većini slučajeva samo prolaze kroz naše gradove i nastavljaju put ka unutrašnjosti EU, na žalost ili na sreću kako tko uzme, mi im nismo zanimljivi iz razloga jer mnogi kada kroče na naše tlo pitaju se “zar smo nakon tolikog pređenog puta kući ponovno došli”.

Kako su nam nedavno u svom priopćenju kazali iz MUP-a ŽZH prilikom kontrole tih stranih državljana, a kojih je sve više, često se susretnu sa onima koji imaju potvrde o iskazanoj namjeri za azil, i s tom potvrdom mogu se neometano kretati na području cijele Bosne i Hercegovine, a jedan dio nema nikakve dokumentacije uključujući i osobne dokumente. U slučajevima kada se zateknu strani državljani bez naprijed navedenih potvrda i osobnih dokumenata obavještava se Služba za poslove sa strancima koja s istima postupa sukladno svojim ovlastima.

No, policiji se javlja najveći problem kada te migrante zateknu u kasnim noćnim satima i u vrijeme vikenda, jer Služba za poslove sa strancima ne radi u to vrijeme, organizirana je u dežurstvima ali nemaju dovoljan broj uposlenika pa se javlja problem kako zadržati te osobe do dolaska istih.

Sljedeći problem se javlja u slučajevima kada nadležna Služba za poslove sa strancima izda potvrdu o iskazanoj namjeri za azil ili rješenje o izgonu, te osobe se nastavljaju kretati bez kontrole na cijelom području Bosne i Hercegovine, uključujući i pogranični pojas.

Što je još zanimljivo, jedan dio migranata na sve načine pokušava onemogućiti efikasnost u postupanju policije na način da uništavaju svoje identifikacijske dokumente, obzirom na odredbe Dublinskog sporazuma koji propisuju vraćanje u prvu državu registracije jer im je cilj odnosno odredište zemlje Zapadne europe.

Iako je mnogima cilj EU, neki će se još jedno vrijeme ovdje zadržati kako stvari stoje, s obzirom na pronađenu dokumentaciju dvoje migranata, Falhana Alhmedanija i Rasmire Alhmedani.

Nedavno je na facebook stranici objevljena kraća snimka lagane šetnje 15-ak migranata kroz Ljubuški, naknadno se ustanovilo kako su išli potpisati i preuzeti članske iskaznice jedne političke stranke u zamjenu za posao i ostanak na ovim područjima. Snimku tih migranata možete pogledati u nastavnu, a ispod videa donosimo priču o dvoje migranata koji su bacili te iskaznice i otišli navodno u drugu stranku koja im je obećala bolje uvjete.

Imigranti kroz Ljubuški

Posted by Stjepan Braco Boto on Saturday, 21 July 2018

Falhan Alhmedanij

Falhan Alhmedanij dolazi iz nama drage Sirije. Njegova profesija je montiranje električnih kablova na plinske boce. Dosta je miroljubiva osoba i ne voli puno pričati, svoj posao radi profesionalno i kada ga obavi brojni mediji pričaju o njegovu poduhvatu danima.

Iako mu je HDZ dao iskaznicu i ponudio uredski posao u Elektroprivredi, isti je odbio jer su mu druge stranke poput HDZ-a 1990 i sve Udruge HSP-ovih stranaka u BiH ponudile terenski posao u istoj toj Elektri ako pobjede na sljedećim izborima, tako da je Falhan sada u nedoumici i vjerovatno će se pridružiti jednoj od njih u prikupljanju potpisa po Županiji Zapdnohercegovačkoj kako bi svoj posao mogao nastaviti profesionalno na području Bosne i Hercegovine.

Rasmire Alhmedani

Rasmire Alhmedani, sto posto uredna i poštena žena koja je već u ovo malo kratkog vremena koliko boravi na ovom području naučila skuhati sataraš i napraviti Bosanski lonac, tako da je njoj ponuđeno mjesto šefice u kuhinji Vlada ŽZH, ali nastao je ozbiljan problem kada je tiskana njena članska iskaznica u kojoj je bila sporna fotografija iste.

Naime, nakon što su čelni ljudi HDZ-ja uočili da je sva zamotana u crno popun ninđe kornjače, morali su joj oduzeti iskaznicu jer nije htjela to skinuti sa sebe. No ubrzo po našom saznanjima uočili su ju HSP-ovci te joj ponudili da bude predsjednik jednog od HSP-a po želji. Javili su se iz HRS-a i sugerirali joj da se njima pridruži i može raditi kao agent u službi za korisnike jedne velike telefonske tvrtke. Kada je sve to doznao Jerko iz NSRZB odmah je poslao svoje agente da ju vrbuju u prikupljanju potpisa pri čemu bi imala za svaki prikupljeni glas po 100 KM, što je izgleda i prihvatila. Tako da ovih dana ako vam na vrata dođe ova žena, znate da nije “Jehovin svjedok” nego Rasmira koja daje po stoju za svaki glas!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info

NAPOMENA: Tekst je polu satiričnog sadržaja, a svaka slučajnost sa stvarnim događajima nije slučajna!