Poštovani čitatelji portala SirokiBrijeg.info.

U posjedu smo jako zanimljivih tekstova koje je tadašnji načelnik, a sadašnji gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević pisao i javno se narodu obraćao preko svoje internetske stranice tj. “bloga” kako bi iznosio svoja mišljenja i stajališta kao što mi činimo mediji danas preko svojih internetskih stranica tj. portala.

Njegova prva javna objava datira od prije 10 (deset) godina, točnije 18.08.2008. (ponedjeljak), kada je malo tko od stanovnika Širokog Brijega imalo internetski pristup, a pogotovo znao što je to blog ili web stranica, što dokazuje koliko je naš Miro bio korak ispred vremena!

Njegov prvi internetski članak nosio je naslov “BLOGER MIRO”, a kojeg ćemo ekskluzivno našim čitateljima kao takvog i kao prvog od serijala u ovom nizu predočiti bez imalo cenzure, kao i ostale.

Vjerujete nam kako ima puno zanimljivih tekstova i članaka iz kojih će se moću dosta toga doznati i saznati “kako je bilo onda”, i da li se išta puno izmijenilo do danas. Osim što je prestao pisati i svoj zadnji članak objavio 18.10.2012. godine kada je dao za portal ABCportal.info Prvi intervju nakon uvjerljive pobjede na lokalnim izborima.

U nastavku vam donosimo prvi dio serijala, za koji vjerujemo kako će vam biti zanimljiv kao i svaki naredni od bilo koje turske sapunice!

“BLOGER MIRO”

Već duže vrijeme razmišljam kako da odgovorim na brojna pitanja koja mi se u prvom redu postavljaju kao Načelniku općine Široki Brijeg, ali i privatno na ulici, trgovini, putem medija, na raznim sastancima, skupovima, i kako odgovoriti brojnim natpisima u medijima koji mnogo puta ne odgovaraju istini ili su nepotpuni. O tome sam razmišljao glasno pa je tako jedan od mojih bliskih suradnika jednom prilikom mi rekao:

„Načelniče, zašto ne otvoriš blog, tamo možeš pisati u svako doba dana i noći i zatim to odmah objaviti“. Naravno o tome sam pričao i doma, a moj devetnaestogodišnji sin mi je rekao pa to je super, jer ja ali i moji prijatelji rijetko čitamo tisak i gledamo televiziju, ali svakodnevno koristimo internet. Odlučio sam otvoriti svoj blog.

Za početak za ovaj moj prvi post na blogu osvrnut ću se na proslavu Dana naše općine i blagdana Velike Gospe. Široki Brijeg je ovih predblagdanskih dana, ali i na sami blagdan Velike Gospe još jednom pokazao da s pravom nosi epitet kulturnog, duhovnog, športskog, gospodarskog i političkog središte Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Na koji način?

Kulturno!

Od 31. srpnja (ali i ranije) pa sve do Gospojine možemo reći da skoro nije bilo dana odnosno večeri da se nešto ne događa u našem gradu. Nabrojit ću samo neke kulturne događaje: West Herzegowina Fest, Brdski sabor, Dani mladih, Večeri hrvatske kulturne baštine, kulturno-zabavni program u povodu obilježavanja Dana općine i blagdana Velike Gospe…

Mislim da ovakav kulturno-zabavni program nemaju ni mnogo veći gradovi u našem okruženju.

Duhovno!

Neću ovdje pisati o nadaleko poznatoj Crkvi i gimnaziji na Širokom Brijegu. Ali ću istaknuti da Devetnica Velikoj Gospi (nadam se da se neće uvrijediti druga marijanska svetišta) nije nigdje kao kod nas u Širokom Brijegu. Za ilustraciju te tvrdnje samo jedan podatak o 41400 pričesti podijeljenih za vrijeme Devetnice dovoljno govori o broju vjernika koji su pohodili Crkvu na Širokom Brijegu.

Športsko!

O športu u Širokom Brijegu već je mnogo napisano, ali ovom prilikom ću spomenuti da je jedan veliki športski događaj obilježio ovogodišnju proslavu blagdana Velike Gospe i Dana općine. Naime u četvrtak na Uočnicu Velike Gospe nogometaši Širokog Brijega su pred preko 6000 gledatelja odigrali utakmicu drugog pretkola lige Uefa sa turskim Bešiktašom, ekipom koja ima proračun 50 puta veći od proračuna NK Široki Brijeg.

Gospodarsko!

Široki Brijeg ima preko 500 registriranih pravnih subjekata među kojima ima i nekoliko velikih tvrtki koje su prepoznatljive u Bosni i Hercegovini, ali i van granica naše zemlje. Jedna od njih je ove godine za Dan općine dobila visoko priznanje zlatnu plaketu „Grb općine Široki Brijeg“.

Političko!

Široki Brijeg je svakako i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju i brojna događanja iz bliske povijesti od 90-ih godina prošlog stoljeća i prvih višestranačkih izbora i dolaska Hrvatske demokratske zajednice na vlast, do danas 18 godina poslije kada se Široki Brijeg odnosno političari iz Širokog Brijega ne mogu zaobići u dogovorima i pregovorima oko ustroja i funkcioniranja Bosne i Hercegovine. Na kraju HDZ Širokog Brijega, na čijem sam čelu posljednjih šest godina, će uraditi sve da tako i ostane. Jer kao što reče prije neki dan naš gvardijan jer Široki je Široki, a ja dodajem Široki je to zaslužio.

Ovo je prvi post na blogu, nemojte mi zamjeriti ako sam možda bio malo opširan, i pozivam Vas da me pitate, a ja ću pokušati odgovoriti na Vaše pitanje, da mi dajete ideje koje ću pokušati pretočiti u djela i da me kritizirate, a ja ću pokušati popraviti ono što nije dobro.

Moj e-mail nacelnik@sirokibrijeg.ba”

Napisano: 18.08.2008. godine

Idući serijal našeg dragog, najdražeg, najboljeg i sve naj, naj, naj gradonačelnika donosimo kroz koji dan, a on nosi naziv “ŠIROKI BRIJEG DOBIO MILIJUNAŠE”

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info