RIJEKA – Goodnes Ohiremen Ajayi (21) ili za većinu njegovih suigrača, pa i navijača »Rijeke« – Obi. Osvanuo je na Rujevici nakon što je sezonu proveo na posudbi u redovima »Širokog Brijega«. Dijelio je mjesto u napadu BiH prvoligaša zajedno s bivšim suigračem iz »Rijeke« Ivanom Krstanovićem, te pridonio svojim golovima da Širokobriježani zaključe sezonu na trećem mjestu (bod iza druge Slobode i osam bodova iza prvaka Zrinjskog) i ulaznicom za pretkolo Europske lige.

Ajayi jesenas uglavnom nije igrao zbog problema s vizom, no zato je u proljetnom dijelu sezone igrao i zabijao. Pogodak »Radniku« iz Bjeljine, dva gola »Slobodi« u Tuzli, pa jedan za pobjedu nad banjalučkim »Borcem«, te na kraju još jedan – »Rudaru« iz Prijedora.

Pet pogodaka u 15 nastupa, tri manje postigao je u dresu »Rijeke« u 27 nastupa. Na Rujevici nisu to još potvrdili, ali čini se da je Ajayi svojim igrama u BiH Premier ligi izborio povratnu kartu za Rijeku i početak priprema s prvom momčadi »bijelih« 9. lipnja.

Zahtjevna liga

– Sigurno da je igranje u »Širokom Brijegu« veliko iskustvo za mene. Liga je zahtjevna, igra se čvrsto, ima kvalitetnih klubova i igrača. Poput mojeg bivšeg suigrača iz »Rijeke« Leona Benka, koji je vodeći strijelac lige u dresu »Sarajeva«. Premier liga je dobra za dokazivanje, za stjecanje iskustva i igrački napredak. Loši su uvjeti, travnjaci u Bosni i Hercegovini su puno lošiji nego oni u Hrvatskoj – govori Ajayi, koji je spomenuvši Benka zaboravio na riječkim ljubiteljima nogometa još jedno poznato ime – Ivana Krstanovića. »Krle« je drugi strijelac momčadi s 11 golova u 19 nastupa.

– Znamo se od ranije i sigurno da mi je bio značajna podrška. Puno lakše je kada dođeš u novu sredinu i naiđeš nekoga koga poznaješ, s kime se dobro razumiješ na travnjaku.

Pet golova u 15 utakmica »plus« tri asistencije. Nije loš učinak, tim više što veći dio sezone nije mogao igrati zbog problema s »papirologijom«

– Nisam u potpunosti zadovoljan s tim brojkama…

Dokazivanje

Zapravo, nije zadovoljan s činjenicom da je upisao samo 15 nastupa, a za to postoji valjano objašnjenje.

– Kada sam došao u »Široki Brijeg«, imao sam problem s vizom. Morao sam se vratiti u Nigeriju izraditi novu putovnicu. Tu sam izgubio dosta vremena i puno utakmica. Teško se bilo vratiti jer nisam dugo igrao, a osim toga po povratku iz Nigerije u »Širokom Brijegu« me dočekao novi trener i morao sam se iznova dokazivati. Krenuo sam od nule. Na moju sreću tada je stigla prvenstvena stanka tijekom koje smo nastupali na turnirima u Osijeku i Vukovaru gdje sam bio proglašen najboljim igračem i naravno da je nakon toga trener pokazao puno više interesa za moje kvalitete. Počeo sam nakon toga igrati, a kako je dolazio kraj sezone, tako sam sve bolje igrao. Nisam u potpunosti zadovoljan sam sezonom, ali sam sretan što sam svojim igrama i golovima pomogao svojem klubu da osvoji treće mjesto i izbori pretkolo Europske lige.

Burek i jogurt

Zanimljivo, Ajayi je u »Rijeci« uglavnom igrao na poziciji lijevoga krila, dok ga je trener »Širokog Brijega« Slaven Musa koristio na desnom krilu.

– Meni je to dobro došlo jer ionako dobro igram s obje noge. Kako sam se snašao u drugoj sredini? Zadovoljan sam, sve je bilo OK od smještaja pa do hrane. Imaju dobar burek i jogurt, naravno i ćevape! Posjetio sam Mostar, vidio Stari most, bio sam i u Međugorju, posjetio sam neka doista lijepa mjesta.

Obi zvuči kao da se već rastao od Hercegovine

– Ne znam još kakvi su planovi ljudi iz kluba, ali volio bih ostati u »Rijeci«. Rijeka je moj drugi dom. Mislim da se mogu ponovo nametnuti u dresu »Rijeke«, da mogu uzvratiti klubu na svemu što je učinio za mene. Nadam se da ću ostati, iako to naravno u prvom redu ovisi o treneru.

Prije nego što se vrati u Rijeku i sazna da li će ostati među »bijelima« odletjet će u Afriku, te se desetak dana odmarati u obiteljskom okruženju.

– Putujem danas u Nigeriju, zaželio sam se obitelji i doma. Deset dana bih se trebao zadržati kući, a onda se vraćam u Rijeku gdje ću nadam se i ostati – rekao je Ajayi.

Novi List