Sve je veći broj onih koji razne potrepštine kupuju na stranicama kao što su Amazon, eBay, AliBaba i druge, a razlog je vrlo jednostavan. Ili ćete na spomenutim stranicama naći nešto što kod nas ne možete naći u trgovinama ili ćete predmet naći po znatno nižoj cijeni. Makar pri tome i platili poštarinu od Kine ili Amerike.

U ovom tekstu ćemo vam skrenuti pozornost na neke sitnice vezane uz Amazon, kojih možda niste svjesni ili s kojima se do sada niste susretali, a mi mislimo da bi bilo dobro da ih znate. Pa pogledajmo što smo odabrali za vas.

Kupovinu na Amazonu: 1) „Smile for charity“

Kada nešto kupujete za sebe, to ne znači da ne možete pomoći i drugima. Uvijek je lijepo darivati druge, posebice u ovo (pred)blagdansko vrijeme koje dolazi. Amazon ima Smile program preko kojeg kupujete kao i preko „normalnog“ Amazona, ali nakon kupnje još donirate 0.5 posto vašeg iznosa u dobrotvorne svrhe u organizaciju po vašem odabiru. Na listi ima preko milijun različitih dobrotvornih udruga koje možete odabrati i pomoći im da se bore za svoje ciljeve. Preporučamo da skinete i AmazonSmile 1Button for Chrome ili Smile Redirect za Firefox koji će vas uvijek odvesti na Smile program kada posjećujete Amazon.

kam14122016-1

Kupovinu na Amazonu: 2) Flow

Flow je jako zanimljiva aplikacija za iOS i Android koja će vam pomoći da lakše nađete i kupite proizvode na Amazonu. Točnije, ovo je aplikacija koja će vam pomoći da uslikate proizvod i automatski ga nađete na Amazonu. Kako funkcionira? Recimo da vidite neku knjigu na stolu. Putem aplikacije Flow ju uslikate, ona ju prepozna (op.a. nije savršena, ali radi vrlo dobro) te vas odmah usmjeri na taj proizvod na Amazonu ukoliko ga na Amazonu uopće ima. Mi smo probali sa običnom šalicom za kavu i Amazon nas je usmjerio na jedan od svojih proizvoda. Ako često kupujete na Amazonu, ovo bi vam moglo dobro doći. Pogotovo što vam Amazon može odmah automatski kreirati i „shopping listu“, te vam predmet odmah dodati u košaricu.

Kupovinu na Amazonu: 3) Amazon Prime

Ukoliko ste jedan ili jedna od onih sretnika koji imaju mogućnost koristiti Amazon Prime, ne morate ga plaćati sami. Za one koji ne znaju, Amazon Prime je usluga koja košta 99 dolara godišnje (10.99 dolara mjesečno, ako plaćate mjesec za mjesecom), a omogućuje vam da streamate glazbu i filmove sa Amazona, te da imate ultra brzi shipping koji za sada funkcionira samo u Americi.

kam14122016-2

Amazon prime možete podijeliti sa svojim partnerom/partnericom i/ili djecom. Znači ako svako ima svoj account, možete napraviti obiteljski Prime account, odnosno svi zajedno plaćati jednu uslugu, a svi ju koristiti. Znamo da bi se kod nas dijelio korisnički račun među članovima obitelji, no ima i onih koji imaju zasebne račune. Pa ako spadate u tu grupu, pristupite slobodno ovom programu.

Kupovinu na Amazonu: 4) Oštećena roba

Što se dogodi sa onom robom koja kupcu dođe oštećena ili koju korisnik otvori pa ju vrati Amazonu? Ona se više ne može smatrati „novom“ robom, ali je i dalje dovoljno dobra za neke druge kupce. Posebice u slučajevima kada Amazon krivi predmet pošalje osobama, pa one taj predmet vrate. Te proizvode možete kupiti ako posjetite stranicu „Amazon Warehouse deals“. Većina proizvoda je jeftinija od novih jer se smatraju korištenima, a zapravo se najčešće radi o otvorenoj kutiji, oštećenoj kutiji i slično. Proizvode koji ne rade ili nisu funkcionalni, niti ne smiju prodavati, tako da možete biti sigurni da vam Amazon neće podvaliti potrgani proizvod. Ipak se radi o jednoj od najvećih kompanija na svijetu pa možete biti sasvim sigurni da ono što vam prodaju je upotrebljivo.

kam14122016-3

Kupovinu na Amazonu: 5) Gold box

Ako ipak preferirate nove proizvode, ali biste ih rado kupili na sniženju, tada morate posjetiti „Gold box“. To su novi proizvodi koje Amazon svaki dan mijenja i stavlja na veliko sniženje. To sniženje može trajati cijeli dan ili može trajati par sati. Ukoliko vidite nešto zanimljivo u tom razdoblju, bolje vam je da odmah izvadite karticu jer je velika šansa da to kasnije nećete moći kupiti po toj cijeni. Tako ovdje možete naći sve i svašta u punom smislu te riječi – od tenisica do televizora – na sniženjima od 20-30 pa sve do 50 posto. Kad god ste na Amazonu, provjerite što je danas na akciji. Sigurno ćete nešto dobro naći.

Kupovinu na Amazonu: 6) Virtualni kuponi

Nekada davno smo iz novina i časopisa izrezivali kupone, a danas ih „lovimo“ po Internetu u digitalnom obliku. Postoji web stranica RetailMeNot na kojoj možete naći hrpu virtualnih kupona za mnoge Internet trgovine, pa tako i za Amazon. Te kupone možete iskoristiti kod kupovine na način da dobiveni kôd sa kupona jednostavno upišete u odgovarajuću kućicu prije plaćanja i to je to. Možete uštedjeti od 10 do 35 ili više posto na određene proizvode što nije zanemariva svota novca. Posebice kada kupujete nešto skuplje. Preporučamo da si sačuvate dotičnu web stranicu sa kuponima, mogla bi vam zatrebati.

kam14122016-4

Kupovinu na Amazonu: 7) Pretplatite se na proizvode

Kada kažemo riječ ‘pretplata’ vjerojatno svi odmah pomisle na pretplatu za kakve filmove, časopise i slično. Amazon ima program koji se zove „Subscribe & Save“ i koji služi da vas Amazon obavještava o popustima i novim proizvodima kada oni dođu. Tako se recimo možete pretplatiti na bilježnice, pa će vas Amazon obavijestiti kada dobije nešto novo i zanimljivo. To mogu biti i skupe bilježnice koje se najčešće dijele po firmama ili obične bilježnice za crtanje i pisanje. Uz ovaj program možete dobiti i 15+ posto popusta, a možete ga iskoristiti do 5 puta mjesečno. Naravno da mi u Hrvatskoj taj popust nećemo stići iskoristiti u tom razdoblju, no u Americi je sasvim druga priča. Oni kupuju preko Amazona i stvari koje „mi“ kupujemo u trgovinama – kao što su hrana za kućne ljubimce, deterdžent i slično.

Kupovinu na Amazonu: 8) Pratite cijene

Iako Amazon baš nije pretjerano ažuran da vas uvijek obavještava o svim sniženjima proizvoda koji vas zanimaju, postoje servisi koji će to učiniti umjesto njega. Iako, ako proizvod dodate na „Wish listu“, moći ćete vidjeti koliko je snižen otkad ste ga dodali na svoju listu. Pretpostavljamo da ipak ne provjeravate dotičnu listu svakodnevno, pa postoje bolji načini za praćenje. Jedan od servisa koji vam mogu pomoći je CamelCamelCamel. Napravite si account, dodajte predmete koji vas zanimaju i čekajte njihov email. Također, dotični servis često na Twitteru objavljuje razna sniženja, pa ako imate račun na toj mreži, svakako ih zapratite. Ako vam ni to nije dovoljno, postoji i Chrome ekstenzija „The Camelizer“ koja vas također obavještava o popustima.

kam14122016-5

Kupovinu na Amazonu: 9) Kupujte na rate

Nismo pobornici kupovine na kredit, odnosno kupovine na rate, ali postoje oni koji sve kupuju na rate preko raznih kartica. Ako se nalazite među tim korisnicima, tada bismo vam htjeli skrenuti pažnju na Amazon Store Card koji vam omogućuje da bez kamata kupujete na rate i to:

Ako je kupovina veća od 149 dolara – maksimalno 6 rata
Ako je kupovina veća od 599 dolara – maksimalno na 12 rata
Specijalne ponude – do 24 rate
Kartica nema godišnju pretplatu ili bilo koji dodatni trošak, tako da si ju slobodno napravite ukoliko ste u mogućnosti.

Kupovinu na Amazonu: 10) Amazon Music Unlimited

Amazon ne voli zaostajati za top IT kompanijama kao što su Apple, Google, Microsoft i slične, pa je logično da će se natjecati na tržištima gdje se i oni natječu. Jedno od tih tržišta je streamanje glazbe. Ukoliko imate Prime uslugu, tada možete slušati glazbu preko Prime Musica, no ukoliko želite nešto bolje i robusnije, tu je Amazon Music Unlimited. Ta usluga košta 9.99 dolara mjesečno, ali nudi jako puno toga. S dotičnom uslugom ćete dobiti ogroman katalog glazbenika i njihove albume, super feature za lyricse, mobilnu aplikaciju, mogućnost povezivanja usluge za Amazon Echom … Ono što nama nedostaje je free verzija za korisnike koji žele probati uslugu bez da plate taj prvi mjesec.

kam14122016-6

Kupovinu na Amazonu: 11) Zamijenite stare tehničke uređaje za (Amazon) novac

Koliko puta ste pospremali kuću ili stan i našli nešto od tehnologije što ne koristite mjesecima ili godinama? Nama se to često događa jer mnogo toga kupujemo, a ne stignemo sve koristiti pa na neke stvari zaboravimo. Ukoliko ste i vi slični nama, znajte da možete stare uređaje – telefone, tablete, video rekordere, dvd playere, laptope, MP3 uređaje i slično – zamijeniti za Amazon novac. Amazon novac je zapravo kredit koji možete iskoristiti kod njih. Vi im pošaljete stari tablet, a oni vama daju npr. 50 dolara koje možete kod njih iskoristiti. Nije loše jer ste se riješili starog uređaja i dobili ste novce s kojima možete kupiti neki novi uređaj. I tako u krug.

Kupovinu na Amazonu: 12) Tražite povrat novca za poštarinu

Amazon je jedna od prvih kompanija koja je uvela brze dostave korisnicima u Americi, ali i šire od toga. Ukoliko dobro platite, i vi možete dobiti svoj paket u roku par radnih dana, makar se nalazili na drugom kraju svijeta. No, često se zna dogoditi da platite skupu poštarinu da vam predmet dođe za X dana, a on dođe izvan tog razdoblja. U tom slučaju, ponekad, možete dobiti povrat novce za poštarinu. Naravno da Amazon može uvijek naći neku izliku zašto predmet nije do vas došao u zadanom vremenu, no nije loše ponekad se žaliti jer Amazon zna odobriti povrat novca. Pogotovo ako ste čekali dvostruko duže od vremena koje je bilo rečeno. Na primjer 2 tjedna umjesto jednog. Stoga, slijedeći put se žalite i možda vam vrate vaše novce.

kam14122016-7

PCchip.hr